Internetová encyklopedie dějin Brna

Otevření restaurace „Výtopna“

Otevření restaurace „Výtopna“


  • 3 / 2009 


  • ulice

    Hlinky

  • číslo orientační

    34

  • nej...

    Česká republika
    první restaurace tohoto typu


  • charakteristika

    Originální restaurace, kde hostům vozí nápoje na stůl modely vlaků. V interiéru je krajina s nádražím „Staré Brno“ a kolejemi, které vedou kolem jednotlivých stolů. Poté, co číšník osobně převezme objednávku, naloží u baru soupravu a vlak přiveze hostům objednané nápoje.


  • účastníci

    Petr Fridrich, restauratér

  • zajímavosti

    Restauratér Petr Fridrich využil v podnikání svou sběratelskou zálibu. Sbírá totiž vláčky a jeho koncept restaurace využívá modely vlaků v měřítku 1:22,5. Je zajímavé, že hosté modely neničí, jen občas host něco položí na koleje, nebo někdy dojde ke kolizi vláčků. To by měl vyřešit brzy nový řídící software. Každý vláček má držáky lahví a uveze až patnáct půllitrů piva. Soupravy jezdí nejvyšší rychlostí 20 km za hodinu. Počítačový program nechá vláček stát určitou dobu ve stanici, poté se souprava vrací „do depa“. Snad žádný z hostů nedovolí číšníkovi, aby odnesl prázdné sklenice od nápojů, každý si je sám „naloží“ zpět.

  • poznámka

    V době otevření podniku v Brně byl zájem hostů obrovský, bylo nutno dělat rezervace až na čtrnáct dnů dopředu. Restauratér Petr Fridrich svůj originální projekt dnes nabízí formou franšízy, v současnosti existují v ČR tři „Výtopny“, v Brně, Praze a Orlové. Licenci podnikatel nabízí za 240 tisíc včetně daně. Měsíčně pak od provozovatelů ještě dostává několik procent z dosaženého obratu restaurace. Podnikatel pracuje také na technologických vylepšeních svého franšízového konceptu. Plánuje zabudovat do lokomotiv mikrofon, prostřednictvím kterého si budou hosté u stolu objednávat. Plánuje také zavedení cisteren s alkoholem či nalévání „panáků“ ze speciálních sil umístěných na trati. V roce 2012 by se měl koncept Výtopen rozšířit o nový prvek - kavárnu. Ty by se měly objevit zejména na Moravě v obchodních centrech.
    Podnikatel uvažoval také o rozvážení samotných pokrmů, ale z hygienických důvodů od záměru ustoupil (mohly by se rozvážet pouze balené bagety či zákusky). Zkoušel také tzv. zjednodušené menu, kdy si zákazníci objednávali pokrmy přímo odesláním vlakem, ale nakonec se vrátil k objednávání jídla přes číšníky, protože se příliš prodloužila doba doručení jídla.
    Podnik je přátelský i k dětem, které se mohou volně procházet a celé kolejiště obhlížet, obsluha dokonce pošle dětem na vláčku třeba lízátko. Škoda, že restaurace není nekuřácká.


  • městská část

    Brno-střed


  • související odkazy

    mapa


  • autor

    Menš


Aktualizováno: 26. 06. 2018