Regionální gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ v Brně (1. ročník)
1. 6. 2011 (1.–12.6.2011)
Brno
poprvé v Brně
Regionální gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ v době od 1. do 12. června 2011 umožnily vychutnat gurmánské speciality jižní Moravy, originálně připravené vybranými brněnskými šéfkuchaři.
Součástí slavností byl také farmářský trh, degustace vín a piva, řemeslné dílny, výhodný nákup regionálních produktů, malý filmový festival a koncert skupiny Hradišťan.
Podrobný program uveden na: www.jidlozblizka.cz.
„Dobré jídlo je životní styl, a proto chceme umožnit obyvatelům města Brna radovat se z jídla, které je dobré, čisté a férové.“ (Vize Slow Food Brno, organizátora slavností.)
Co je Slow Food.
Hnutí Slow Food vzniklo v roce 1989 v Itálii jako reakce na šířící se globalizaci, stravování ve fast foodech a zrychlující se životní tempo, mizení místních gastronomických tradic a zájmu lidí o to, co jedí, odkud jídlo pochází a jak jeho konzumací ovlivňují svět.
Dnes se k hnutí Slow Food hlásí více než 100 000 členů ve 150 zemích světa, zapojených do místních poboček zvaných konvivia. Společně usilují o zachování a obranu místních kulinárních a potravinářských tradic.
Pohled Slow Food na zemědělství, výrobu potravin a gastronomii je založen na pojetí kvality, vymezeném třemi vzájemně propojenými principy – dobré, čisté, férové:
- dobrá, čerstvá a chutná strava, která uspokojuje všechny smysly a je součástí kulturního dědictví lidstva
- je čistě a zdravě pěstovaná a vyráběná v harmonii s přírodou
- za férové ceny pro její producenty i konzumenty.
Slow Food Brno.
Dobré jídlo je životní styl, a proto se v brněnském konviviu světového hnutí Slow Food všemi silami snaží o návrat místních surovin na stoly jižní Moravy a tradic „pomalého jídla“ do myslí stolovníků. Hnutí pomáhá lidem v Brně chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem šetrným k přírodě a respektující tradiční moudrost.
Slow Food má za cíl být vším, čím není fast food. Proto se v regionu Brna a jeho okolí toto hnutí zaměřuje na aktivity v těchto pěti oblastech:
- Komunita: spojuje a inspiruje zemědělce, bylinkáře, rybáře, majitele restaurací, trhovce, pedagogy a především jedlíky.
- Ekologie: podporou drobných, udržitelně hospodařících rodinných farem zajišťuje rozmanitost místních zemědělských systémů
- Ekonomika: spravedlivými odměnami pro producenty, vyrábějící dobré, čisté a férové jídlo za rozumné ceny pro všechny, podporuje vytvoření udržitelné místní ekonomiky
- Radost s chuti: prostřednictvím vzdělávání znovu propojuje lidi radostí z dobrého jídla s autentickou chutí
- Kultura: sdílením tradiční regionální kultury jídla a stolování pomáhá zajistit jejich uchování pro další generace.
8. 7. 2013
„Jídlo z blízka“. Gastronomický festival Brno 2013 (3. ročník)
9. 7. 2012
Regionální gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ v Brně (2. ročník)
Menš
Máte více informací?
Napište nám, prosím. Děkujeme.