Otevření první židovské restaurace v Brně
30. 9. 2015
1
Černá Pole
Morava
jeden z prvních takových podniků na Moravě
Nevšední menu plné neznámých názvů nabízí nová židovská restaurace Stern v Brně, kterou majitel Jaroslav Rác otevřel v Hilleho ulici.
V restauraci připravují židovská jídla podle tradičních receptur. Košer však nejsou. „Co je židovské, nemusí být přímo košer a naopak. Nemáme tedy například mléko dojené v přítomnosti rabína ani maso ze zvířete, které někdo rituálně podřezal. Zásadní věci však dodržujeme. Chceme přilákat i ty, kteří Židé nejsou, aby poznali naši kulturu i jídlo," pravil J. Rác.
Košer stravování nabízí Židovská obec v Brně, avšak pouze pro své členy. „Nejdůležitější je opatřit si správné maso, většina ostatních potravin je pak k dostání i úplně běžně. Pokud by chtěl někdo provozovat košer restauraci, měl by mít speciální dozor, který to ohlídá," podotkl předseda Židovské obce v Brně Jáchym Kanarek.
Jaroslav Rác si místo, kde restauraci otevřel, nemůže vynachválit. „Na třídě Kapitána Jaroše totiž sídlí brněnská Židovská obec a na náměstí 28. října odhalili památník holocaustu, naprosto sem zapadáme," myslí si.
Kromě okolního prostředí velmi dobře zná i historii domu, v jehož suterénu restaurace funguje. „Jeho historii mám perfektně zmapovanou od roku 1888. Nájemníci i podnájemníci byli převážně Židé. Znám jejich jména, data narození i úmrtí. Plánuji jim tady vybudovat velkou mosaznou ceduli," popsal Jaroslav Rác.
Dlouholetou zkušenost s tradiční židovskou kuchyní mají také v Boutique Hotel Tanzberg v Mikulově na Břeclavsku, kde vaří světoznámý kuchař Marcel Ihnačák.
Inspiraci získal majitel nově otevřeného podniku v Polsku, v židovských restauracích v Krakově. Je jich tam několik a zaujaly ho svou atmosférou.
17. 9. 2014
Odhalení pomníku obětem židovského a romského holokaustu
Thomas Graumann
Thomas Graumann zde povečeřel se svými přáteli 16. 10. 2015
Ma
Máte více informací?
Napište nám, prosím. Děkujeme.