208 347/2180
pohár brněnský
keramika
Stolní keramika
208347/2180
restauroval
Erik Tureček
Alžběta Netopilová, DiS.
Jedná se o brněnský pohár pozdějšího typu, s nožkovu vysokou přibližně 5,5 cm, na kterou navazuje baňaté tělo nádoby.
Největší vyduť je v horní polovině nádoby. Na výduti je zjevné plastické zdobení (šroubovice) vytvořené při vytáčení nádoby, hrdlo je zdobeno několika žlábky, dno nádoby je vypouklé, okraj rozšířený.
Rozměry:
Výška 16,5 cm
Průměr 9,5 cm.
Pohár byl vytáčen na kruhu, o čemž svědčí plastické zdobení na výduti a vnitřní části nádoby. Pro vytáčení byla pravděpodobně použita jemná plavená hlína.
Předmět je vypálen v redukčním prostředí. Teplota výpalu nepřesahovala 1100 ºC. Střep je velmi tenký a slinutý.
konzervováním/
restaurováním
Předmět byl po převzetí v dobrém stavu.
Na poháru chybí část střepu v nejširším místě výdutě. Z chybějící části vede prasklina směrem k hornímu okraji nádoby. Na okraji je vyštípnutá malá část původního střepu.
Na vnitřní části okraje se vyskytovala vápenatá krusta.
Požadované průzkumy a analýzy před restaurátorským zásahem:
- rozbor vápenatých krust (stanovení uhličitanu vápentého).
Vyhodnocení průzkumu:
Uhličitan vápenatý (CaCO3) se v kyselém prostředí rozkládá za vzniku plynného oxidu uhličitého (CO2), který lze pozorovat ve formě bezbarvých bublinek.
restaurování
- Před restaurátorským zásahem byl proveden průzkum keramického materiálu a analýza krust.
- Čištění keramického střepu bylo provedeno neutrálním mýdlem. Krusty ulpývající na vnější části nádoby byly odstraněny 15% roztokem kyseliny citonové a destilované vody.
- Následovala opakovaná opachování keramického střepu v destilované vodě.
- Dalším krokem bylo doplňování chybějícího materiálu modelářská sádra a akrylátovým tmelem.
- Provedený doplněk byl upravován a broušen do požadovaného tvaru smirkovým papírem a skalpelem.
- Závěrečným krokem byla neutrální retuš doplněných částí. Retuš byla aplikovaná temperovými barvami a zafixovaná akrylátovým lakem.
- Celý restaurátorský postup byl dokumentován.
Máte více informací?
Napište nám, prosím. Děkujeme.