Prof. Ing. Dr. techn. Josef Hanuš

* 13.1.1872 Jilemnice – † 24.12.1955 Praha


analytický chemik, zakladatel potravinářské analytiky v Československu, profesor Vysoké školy chemicko-technologického inženýrství při ČVUT v Praze


čestný doktorát

VUT (6. 5. 1933),
Čestná medaile Československé společnosti chemické


dílo

Zabýval se využitím organických činidel v analytické chemii. Vypracoval řadu metod rozboru potravin - např. nový postup stanovení jodového čísla tuků a olejů.


zaměstnání

České vysoké učení technické v Praze - Vysoká škola chemicko-technologického inženýrství (od roku 1896, od roku 1911 profesor, v letech 1927/1928 rektor, v letech 1917/1918 a 1932/1933 děkan Vysoké školy chemicko-technologického inženýrství)


odborné a zájmové organizace

Královská česká společnost nauk,
Česká akademie věd a umění,
Národní rada badatelská,
Státní zdravotní rada,
Československá akademie věd


pojmenováno

nerost hanušit


prameny, literatura

článek ve sborníku nebo kapitola v knize

"Hanuš, Josef"

Monografie

"Členové České akademie věd a umění 1890-1952"


Čoup


Aktualizováno: 19. 12. 2012